Seksuele ontwikkeling 12-15 jaar
Globale ontwikkeling
In de pubertijd gaan jongeren steeds meer hun eigen gang. Vrienden hebben, erbij horen en leuk gevonden worden: daar draait het om in deze leeftijdsfase. Hun lichaam verandert snel; de eerste menstruatie dient zich aan. Verliefd worden en verkering krijgen wordt een ‘serieuze’ zaak, maar verder dan een tongzoen gaat het zelden. Dat neemt niet weg dat het goed is om als ouders in deze fase seks, relaties en anticonceptie bespreekbaar te houden/maken. Pubers gaan zelf op zoek naar informatie, ook als jij er niet met ze over praat. U kunt er dus beter vroeg over beginnen.
Specifiek voor anorectale malformatie/de ziekte van Hirschsprung
Voor uw kind met een anorectale malformatie of de ziekte van Hirschsprung kan de puberteit extra uitdagingen met zich meebrengen. Net als we bij de vorige leeftijdsfase al beschreven, kan uw dochter meer moeite hebben met het stellen van grenzen. Ook kan zij nog meer last hebben van onzekerheid of schaamte dan leeftijdgenoten, en zich buitengesloten voelen vanwege de aandoening. Alle pubers willen er graag bij horen en niet anders zijn dan een ander, maar voor uw kind kan dat extra lastig zijn. Besteed daar aandacht aan bij de seksuele voorlichting. Door het bespreekbaar te maken, kunt u het pad naar meer openheid effenen voor uw kind. Maak duidelijk dat zij alle problemen kan bespreken, of dat nu met u is of met de behandelend arts.
Wordt uw dochter voor het eerst ongesteld? Voor sommige meisjes/vrouwen met een anorectale malformatie is het gebruik van tampons lastiger, omdat de vorm van haar vagina anders kan zijn. De behandelend arts kan inschatten of uw dochter tampons kan gebruiken en tips geven waardoor het inbrengen makkelijker zal gaan.
Oplossingen
U kunt uw kind in de puberteit enorm ondersteunen door seksualiteit bespreekbaar te houden. Maar hoe doe je dat en op welk moment kaart je welke onderwerpen aan? Daar hoef je niet alleen in te staan. Instanties als Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit helpen u op weg met informatieve brochures. U kunt ook een psycholoog, seksuoloog of andere professionele hulpverlener inschakelen voor advies of begeleiding. Deze kan uw kind bijvoorbeeld helpen om haar aandoening bespreekbaar te maken bij leeftijdgenoten.
Heeft uw dochter problemen met het inbrengen van tampons? Adviseer haar om het hurkend te proberen. Blijft het moeilijk, vraag dan de dokter om tips of vraag eventueel een doorverwijzing naar een bekkenfysiotherapeut of gynaecoloog. Natuurlijk kunt u uw dochter ook aanmoedigen om het zelf bij de arts aan te kaarten.
“Met m’n moeder praten [over de aandoening - anorectale malformatie] ging wel, dat was wel fijn. Ook omdat zij een uitlegde hoe dat vroeger was gegaan. En, omdat zij ook, volgens mij hadden ze toen zelfs gezegd dat als ik ongesteld werd dat ik dan maar weer terug moest komen.”
Meer weten?
Over seksuele opvoeding van kinderen van 9-15 jaar
Over seksuele voorlichting per leeftijdsfase