MAN
Welke impact kan een anorectale malformatie of de ziekte van Hirschsprung invloed hebben op mijn beleving van seksualiteit?
Zowel fysiek als psychisch kunnen deze aangeboren aandoeningen van invloed zijn op je seksualiteit. Fysiek, omdat de anatomie van je onderlichaam anders is dan dat van de meeste mannen, of omdat je problemen kunt hebben met het ongecontroleerd verliezen van ontlasting of urine. Psychisch, omdat je in de loop der jaren als kind veel medische onderzoeken en behandelingen hebt ondergaan en pijn hebt ervaren aan je onderlichaam. En misschien nog steeds. Klik hier voor een overzicht van mogelijke fysieke en psychische problemen.
Hoe beïnvloedt mijn aandoening me bij het aangaan van relaties?
In je kindertijd – en wellicht ook daarna – is er veel gebeurd met je onderlijf. Al vroeg heb je operaties ondergaan. Je behandelaars en je ouders hebben waarschijnlijk onaangename en vervelende behandelingen bij je moeten verrichten, bijvoorbeeld bij het spoelen of bij het oprekken van je anus. Dat kan ook nu nog onbedoelde effecten hebben. Het is goed om je bewust te worden van zulke effecten. Dan kun je er (zelf óf met begeleiding van een therapeut of seksuoloog) iets aan doen, zodat je voortaan meer kunt genieten van je lichaam, intimiteit en seks.
Belemmeringen
Je associeert je onderlichaam onbewust misschien met pijn en narigheid. Dat kan je belemmeren om van seks te genieten of zelfs om relaties aan te gaan. Het kan ook nog een ander onbewust effect hebben: wellicht heb je moeite met het stellen van grenzen als het gaat om ongewenste aanrakingen. Je bent er als kind immers aan gewend geraakt dat je op deze plekken werd aangeraakt door volwassenen, en vaak deed het nog pijn ook.
Schaamte
Misschien droeg of draag je een stoma of maak je gebruik van luiers om urine of ontlasting op te vangen. Misschien heb je veel littekens op je onderlichaam vanwege alle operaties. Of misschien ben je bang voor ongelukjes of winden laten tijdens seks en intimiteit. Door het ontspannen van je onderlijf ontstaan deze ongelukjes eerder, maar een ontspannen lijf is ook nodig om van de seks te kunnen genieten. Dat alles kan gevoelens van schaamte bij je oproepen. Misschien zelfs zo erg, dat je seks en intimiteit uit de weg gaat of er helemaal geen zin meer in hebt. Het kan helpen deze gevoelens te bespreken met je partner of een seksuoloog.
“Het duurde niet heel lang voordat het [geen schaamte meer voor litteken] voor mij gewoon goed ging, naar mijn idee zeg maar vertrouwde dat het gewoon is zoals het is. Het heeft wel een paar maanden geduurd, maar dat was het ook wel. Zeg maar, daarna is het ook goed gegaan.”
De vorm van je onderlichaam
Vooral bij een anorectale malformatie kunnen je billen, je anus en je geslachtsorganen anders van bouw zijn dan bij de meeste andere mensen. Dat kan fysieke beperkingen met zich meebrengen voor seks. Misschien zijn niet alle seksuele handelingen of standjes goed mogelijk vanwege je lichaamsbouw of misschien doet het pijn.
Heb je de ziekte van Hirschsprung, dan heb je wellicht veel littekens of misschien draag je een stoma. Ook hier geldt: het kan gevoelens van schaamte bij je oproepen en eraan bijdragen dat je intimiteit uit de weg gaat. Toch kan en mag jij ook genieten van intimiteit! Blijf er niet alleen mee rondlopen, maak je gevoelens bespreekbaar en schakel zo nodig de hulp in van een seksuoloog of andere deskundige.
Hoe beïnvloedt mijn aandoening masturbatie/zelfbevrediging?
Heb je de ziekte van Hirschsprung? Dan werkt masturberen/zelfbevrediging hetzelfde als bij anderen. Heb je een anorectale malformatie? Dan kan het zijn dat je geslachtsorgaan anders is aangelegd. Je piemel kan hierdoor bijvoorbeeld minder goed hard worden. Het kan hierdoor langer duren voordat het lukt om jezelf te stimuleren. Blijf vooral experimenteren. Ook een seksuoloog kan tips geven om je hierbij te helpen.
Welke seksuele problemen kunnen spelen en wat zijn mogelijke oplossingen?
Erectieproblemen
Heb je moeite met het krijgen van een erectie? Dat kan eventueel een complicatie zijn van een operatie die je in het verleden hebt ondergaan. Rondom de darm en de anus lopen allerlei zenuwen die belangrijk zijn voor het seksueel functioneren. Bij een operatie kunnen deze zenuwen en bloedvaten beschadigd worden en dat kan tot blijvende klachten leiden. Een seksuoloog kan je bij dit probleem helpen.
Problemen met incontinentie, ongecontroleerdheid over winden
Ben je bang voor het ongecontroleerd verliezen van urine of ontlasting, of het laten van scheten tijdens seks en intimiteit? Door hier open over te zijn tegenover je partner, kun je ongemakkelijke situaties vóór zijn. Weet je niet goed hoe en wanneer je het gesprek hierover aangaat? Schakel gerust de hulp in van een seksuoloog of andere therapeut. Ook contact met lotgenoten (via de patiëntenvereniging) kan je over drempels heen helpen.
Problemen met klaarkomen
Heb je problemen met klaarkomen? Dit kan te maken hebben met een beperkte erectie ten gevolge van een eerdere operatie. Raadpleeg je huisarts; deze kan je eventueel doorverwijzen naar een uroloog.
Zaadlozing in de blaas
Komt er geen sperma uit je penis als je klaarkomt? Dat komt omdat het zaad een andere kant opgaat en in je blaas terecht komt. De zaadlozing blijft dan uit. Dit kan op zich geen kwaad. Je kunt evengoed genieten van het orgasme en je plast het zaad later gewoon uit. Wel kan het een probleem zijn als je kinderen wilt. Raadpleeg je huisarts; deze kan je eventueel doorverwijzen naar een uroloog.
Heb je een anorectale malformatie? Dan kan het zijn dat je geslachtsorgaan anders is aangelegd. Je piemel kan hierdoor bijvoorbeeld minder goed hard worden. Het kan hierdoor langer duren voordat het lukt om jezelf te stimuleren. Blijf vooral experimenteren. Ook een seksuoloog kan tips geven om je hierbij te helpen.
Op welke manier kan ik professionele ondersteuning krijgen?
Bij problemen kan je terecht bij je (voormalig) hoofdbehandelaar. Diegene kijkt bij welke specialist (bijvoorbeeld uroloog of seksuoloog) u het beste terecht kan voor uw klachten. Tevens kan je voor een doorverwijzing bij de huisarts terecht.