top of page

Jongen

JONGEN

Wat kan ik doen als ik in mijn broek plas of poep?

 • Voor jou is dat normaal. Je bent hier nu eenmaal mee geboren. Je kunt anderen ‘helpen’ om het ook normaal te vinden, door er zelf open over te zijn. Weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Schakel gerust de hulp van een professionele hulpverlener in! Die kan jou hierin ondersteunen. Je huisarts/behandelaar kan je verwijzen naar een hulpverlener die bij jou past.

 • Praat erover met lotgenoten. Dat kan enorm opluchten. Bovendien hebben zij misschien wel goede tips.

Hoe werkt het met masturberen/zelfbevrediging?

 • Heb je de ziekte van Hirschsprung? Dan werkt masturberen/zelfbevrediging hetzelfde als bij anderen. 

 • Heb je een anorectale malformatie? Dan kan het zijn dat je geslachtsorgaan anders is aangelegd. Je piemel kan hierdoor bijvoorbeeld minder goed hard worden. Het kan hierdoor langer duren voordat het lukt om jezelf te stimuleren. Blijf vooral experimenteren. Ook een seksuoloog kan tips geven om je hierbij te helpen.   

Ik ben bang om verkering/een relatie aan te gaan omdat het bij mij 'anders' is van onder. Wat kan ik doen?

 • Zoek manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Pas als je je fijn voelt in je eigen lichaam, kun je anderen leren vertrouwen en ‘groeien’ in het omgaan met mensen in je omgeving.

 • Bedenk je dat iedereen er anders uitziet. De ene jongen heeft een lange kromme piemel, de andere een kleine rechte.  Het ene meisje heeft grote puntige borsten, het andere meisje kleine ronde. En ook alle vagina's zien er anders uit. Dus hoe ‘anders’ ben jij dan nog?

 • Maak het bespreekbaar. Openheid vergt lef, maar kan je heel veel opleveren.

 • Ontdek je eigen lichaam, zodat je weet wat goed voelt en wat lekker is. Seks kan een heel leuke ontdekkingsreis zijn: jezelf ontdekken is daarvoor een goed begin.

“Ja ik heb vooral met vrienden gesproken over mijn schaamte [over het hebben van een litteken bij seksueel contact]. Dat vond ik niet een onderwerp om met mijn ouders over te hebben. Over mijn eerst seksuele contact. Dus ik heb vooral met vrienden gesproken en hen gevraagd of zij tips hadden (..) Die snapten het wel, en zeiden ook van ja, het is nou eenmaal hoe je bent. Dat was hun tip zeg en is nu ook mijn instelling.”

Wanneer vertel ik mijn vriend/vriendin over mijn aandoening? En hoe vertel ik het?

Als je voor het eerst met elkaar naar bed gaat, is het helemaal niet gezegd dat je vriend(in) merkt dat er iets bij jou ‘anders’ is. Toch is het handig als je erover praat. Waarom? Omdat het lastig voor jezelf is om het geheim te houden! Je blijft dan bang dat de ander iets ‘ontdekt’. Terwijl seks echt veel fijner is als je je ontspannen voelt en jezelf kunt zijn.

 • Ben je bang om afgewezen te worden als je het vertelt? Begrijpelijk. Maar om iets te bereiken in de liefde, moet je nu eenmaal risico’s nemen. Vaak valt het mee. Want mensen worden verliefd op een persoon, niet op een lichaam. Jij kunt er niets aan doen dat je hiermee bent geboren en dat snapt een ander best. Valt zijn/haar reactie toch tegen? Tja, niet iedereen kan ermee omgaan. Dan weet je dat hij/zij niet de ware is voor jou. Wees trots op jezelf.

 • Als je niet weet hoe je het aan moet pakken, kun je hulp inschakelen. Een hulpverlener/seksuoloog kan met je meedenken en kijken wat bij jou past. Je hoeft je nergens voor te schamen: hij of zij is gewend aan zulke vragen. Dus vraag gerust een verwijzing aan je huisarts of een behandelaar met wie je je vertrouwd voelt. Die weet welke hulpverlener goed past bij jou en jouw vraag.

 • Zie je het niet zitten om je huisarts te vragen om een verwijzing naar een hulpverlener, dan kun je ook op een anoniemere manier om advies vragen, bijvoorbeeld bij de kindertelefoon. Het heet dan wel kindertelefoon, je kunt er echt tot en met je 18e terecht met je vragen! Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je anoniem advies vragen via www.sense.info

 • Bespreek je situatie met lotgenoten. Via de patiëntenvereniging bijvoorbeeld kom je gemakkelijk in contact met leeftijdgenoten die met dezelfde vragen worstelen als jij.

“Ik had een meisje dat mij afwees en toen zei ik: zou het kunnen zijn dat het aan mijn aandoening ligt? Dat meisje werd op haar beurt boos, van wie denk je nou werkelijk wie ik ben? Ik ga jou toch niet afwijzen omdat je toevallig die aandoening hebt? Dat zou toch allemaal niet uitmaken? Nou daar had ze natuurlijk ook gelijk in. Dus zij was beledigd dat ik überhaupt al de mogelijkheid benoemde dat zij mij daarom afwees. Ja meiden reageerden daar ook verschillend op.”

“Dus, ja het is, je leert [in gesprek met psycholoog] vooral eigenlijk het praten over seksualiteit en je aandoening. Je leert er vooral gesprekken over te beginnen en met elkaar over te praten enzo.”

​Hoe vertel ik anderen hoe ze mij (niet) mogen aanraken?

 • Je hebt in je leven heel wat artsen gezien. Jij weet als geen ander waar je pijn ervaart. Het is jouw lichaam en jouw privacy, dus leg aan artsen uit wat pijn doet en wat je wel en niet wilt.

 • Je bent van jongs af aan gewend dat anderen aan jou zitten, op intieme plekken. En dat dat ook nog pijn kan doen. Daarom kan het voor jou lastiger zijn om je grenzen aan te geven. Als je je daarvan bewust bent, heb je al een goed begin gemaakt. Je weet dan waar je grenzen liggen; de volgende stap is om daar duidelijk over te zijn. Je lichaam is van jou, niemand mag daar zonder jouw toestemming aan zitten.

 • Vind je het herkennen en aangeven van je grenzen lastig? Je hoeft het niet alleen op te lossen! Schakel hulp in. Praat erover met je ouders en/of een professionele hulpverlener.

Ik heb helemaal geen zin in seks.

 • Dat kan allerlei redenen of oorzaken hebben. Misschien ben je er gewoon nog niet aan toe en komt het later vanzelf. Of misschien heeft het toch te maken met je aandoening. Je hebt als kind immers heel wat ‘gedonder’ aan je lichaam meegemaakt. Als je je zorgen maakt omdat je geen zin hebt in seks, zoek dan uit hoe het zit. Vraag je huisarts/behandelaar om een verwijzing naar een therapeut of seksuoloog. Je hoeft het echt niet allemaal alleen op te lossen!

"En als je jezelf niet best voelt, dan maak je ook geen advances naar je vriendin toe. En dan denkt ie van, wat is er nou eigenlijk aan de hand? Ben ik niet goed genoeg? Hè dat gaat die dan weer denken als je weer even een mindere periode in je relatie zit. Je kan wel eventjes een dip hebben met z’n tweeën, dan kan dat helemaal de boel een beetje gecompliceerder maken.”

Ik ben bang om een ‘ongelukje’ te krijgen tijdens het vrijen.

 • Tja, dat kan helaas. Weet dan dat je niet de eerste dus ook niet de enige bent die dit overkomt. Toch hebben anderen met dit probleem ook seks en hebben ze partners gevonden die dat geen probleem vinden.

 • De een heeft meer last van ongecontroleerd plas of poep verliezen dan een ander. Als je van tevoren weet dat je seks gaat hebben, kun je jezelf voorbereiden door goed te spoelen.

 • Zorg dat je tissues of handdoekjes bij de hand hebt.

 • Ook hiervoor geldt: openheid helpt. Als je vriend(in) weet wat er aan de hand is, hoeft het niet zo’n probleem te zijn. Maak het niet te zwaar voor jezelf. Humor helpt ook!

 • Je kunt ook een anaal tampon overwegen

Ik ben bang om scheten te laten als ik seks heb. Wat kan ik doen?

 • Als je op internet surft, kun je deze vraag op veel forums tegenkomen. En ja, vrijwel iedereen maakt dat wel eens mee. Leg je verkering uit waarom dat bij jou ook kan gebeuren. Openheid helpt. En humor trouwens ook.

Mijn piemel wordt niet goed stijf.

 • Seks kan op allerlei manieren fijn zijn. Neuken/penetratie is echt niet de enige manier om leuke seks te hebben. Ga op ontdekkingstocht: bij jezelf, maar ook samen!

 • Kom je er zelf niet goed uit? Dan heb je lef nodig. Vraag je huisarts om een verwijzing naar een seksuoloog. Niks mis mee! Die vindt jouw vraag namelijk heel gewoon en komt met oplossingen waar je echt wat aan hebt. Dus... durf te vragen!

Ik kom te snel klaar. Wat kan ik doen?

 • Hiervoor geldt in de eerste plaats: lekker vaak oefenen! Je leert dan vanzelf om het te rekken. Je kunt jezelf leren om er controle over te krijgen: je gaat steeds beter aanvoelen wanneer je orgasme komt en leert dan om het uit te stellen.

 • En tja, wat is snel? Vijf minuten, drie minuten, een minuut? Het is pas te snel als je er last van hebt. 

Er komt bij mij geen zaad uit. Hoe komt dat?

 • Het kan zijn dat als je klaarkomt er geen sperma uit je piemel komt. Je zaad gaat dan een andere kant op en komt in je blaas terecht. De zaadlozing blijft dan uit. Dat kan op zich geen kwaad. Je kunt evengoed genieten van het orgasme en je plast het zaad later gewoon uit.

 • Het kan wel een probleem zijn als je straks kinderen wilt. Maar dat is op te lossen. Zo kan bijvoorbeeld je sperma uit je urine worden gefilterd. Praat hierover met je behandelaar, die kan je hierover meer vertellen. De behandelend arts kan je doorverwijzen naar een uroloog.

Ik wil later ook kinderen. Hoe zit dat dan?

 • Heb je anorectale malformatie, dan hangt het er vanaf hoe de aandoening zich bij jou voordoet; dat verschilt per persoon. Praat hierover met je behandelaar, die kan je hierover meer vertellen.

 • Heb je de ziekte van Hirschsprung, dan heeft dat op zich geen gevolgen voor je vruchtbaarheid. Toch kun je verminderd vruchtbaar zijn als gevolg van de vele buikoperaties die je hebt ondergaan vanwege je aandoening. Die operaties kunnen tot beschadigingen of verklevingen hebben geleid, met als gevolg dat je misschien minder vruchtbaar bent. Heel soms hebben mannen met ZvH als gevolg van de vele operaties last van erectie- en ejaculatieproblemen. Maak je je zorgen over jouw vruchtbaarheid/erectie vanwege de vele operaties aan je buik, ga dan het gesprek aan met je hoofdbehandelaar. Als je geen hoofdbehandelaar hebt, kan je je via de huisarts laten doorverwijzen.

Meer weten?

Contact met lotgenoten op Kidsday

Chatten of bellen via de kindertelefoon (8 t/m 18 jaar)

Magazine over seks en liefde voor jongeren met een chronische ziekte of beperking

Over zelfbevrediging

Over te snel klaarkomen en trucs om het uit te stellen

Over ‘droog klaarkomen’

Over (geen) zin in seks

Over erectieproblemen

Tips over seks, standjes enzovoort

Voor al je vragen over seks

​Voor meer informatie en advies kun je terecht bij je hoofdbehandelaar of de stomaverpleegkundige van het ziekenhuis waar je in behandeling bent.

bottom of page